In de afgelopen 12 maanden is het zeker vijf keer voorgekomen dat we er niet uitkwamen met een start-up ondernemer —we kwamen niet tot een waardering waar we beiden mee konden leven. Dit aantal is veel hoger dan in de voorgaande jaren. Als venture capitalists vinden wij natuurlijk dat deze ondernemers onrealistische verwachtingen hebben over de toekomst en huidige waardering van hun bedrijf. De start-up ondernemers vinden dat ze te weinig krijgen omdat hun bedrijf zo’n mooie toekomst heeft. Hoe ga je dan verder?
Een eenvoudige oplossing is om het bepalen van de waardering uit te stellen, door te kiezen voor een converteerbare lening. Onze verwachting is (meestal) een verdubbeling van de omzet en daardoor een verdubbeling van de waarde van het bedrijf op het moment dat de lening afloopt. Wat ons betreft, zou een converteerbare lening met 50% korting dan ook een goed idee zijn. Maar… in de praktijk is dat niet de reguliere discount voor zo’n lening! Die ligt op 20% en de termijn beweegt van 18 naar 24 maanden. Voor de ondernemer heeft zo’n lening bovendien als nadelig gevolg dat een volgende investeringsronde minder waarschijnlijk wordt (in blog #7 lees je meer over de converteerbare lening).
Als we dan zo nodig aandelen (equity) willen in een bedrijf, waarom betalen we dan niet gewoon meer? Ik hoor het je denken! Omdat een hoge waardering een vervolgronde óók onwaarschijnlijker maakt, en dat helpt de start-up niet op de langere termijn. Daarnaast kijken onze investeerders ook zeer kritisch naar waarderingen – en terecht! Op een faire en goede manier inkopen, blijft een belangrijk onderdeel van ons bedrijf.
De haalbaarheid van de financiële prognose speelt ook een belangrijke rol bij het vaststellen van een faire waardering. Voor het maken van zo’n prognose gebruiken wij de multiple-methode. De huidige ‘multiples’ (Bessemer Cloud Index) liggen rond de 6x ARR (=Annual Recurring Revenue). Dat wil zeggen; de huidige maandelijkse terugkerende omzet (=recurring revenue) x 12 = ARR—en dat dan 6x. Voor publieke bedrijven zijn deze ‘multiples’ het afgelopen jaar sterker gedaald dan de algemene beurskoersen. Deze publieke bedrijven doen strategische overnames d.w.z. exits voor de start-ups. Hierbij kijken ze naar hun eigen ‘multiples’ bij potentiële acquisities. De daling van overname multiples zien wij daarom ook terugkomen bij start-up financiering — met wat vertraging. Ik begrijp dat het soms frustrerend is vanuit het perspectief van een start-up ondernemer. Het is ook vreemd dat de invloed van ‘multiples’ – waar je geen controle over hebt – zo’n grote impact hebben op de waarde van je bedrijf.
Vanuit Arches Capital zijn we altijd op zoek naar een faire waardering — en dus zeker niet de laagste, omdat ook dat de volgende ronde negatief beïnvloedt. En wij snappen maar al te goed dat die tweede ronde voor start-ups het belangrijkst is! (Zie blog #4 ‘Volgende ronde’.) Daarom moeten in deze eerste ronde de voorwaarden en de condities zo goed zijn dat een nieuwe financier, meestal een professioneel VC-fonds, ook wil instappen. Bij een te hoge waardering wordt zo’n vervolgronde onwaarschijnlijker en gebeurt deze wellicht helemaal niet! Succes met de vervolgronde!